• Baldwin Wallace College - Thomas Center
  • BW_Thomas Center_exterior quad 1
  • BW_Thomas Center_exterior quad full
  • BW_Thomas Center_exterior quad 2
  • BW_Thomas Center_addition exterior back
  • BW_Thomas Center_student lounge
  • BW_Thomas Center_general chemistry lab

Baldwin Wallace’s ambitious plan to meet the need for facilities that match the quality of the programs they house included major renovations in three existing north campus buildings and the addition of new 9,000 and 18,000 sq. ft. facilities to create the Thomas Family Center for Science and Innovation.

The entire 74,000-gross-square-foot science building was renovated and an addition provides program spaces, as well as critical vertical and horizontal circulation elements needed for a consolidated multi-disciplinary academic science facility. The programs and departments involved include Biology, Chemistry, Geology, Neuroscience, and Physics. Baldwin Wallace is committed to sustainable design principles and the building is heated and cooled by a geothermal system. The system also utilizes heat recovery. Construction was phased due to limited swing space in the occupied buildings. Likewise, the mechanical, electrical, and plumbing systems were entirely renewed in a phased manner. All casework was replaced and some partitions were relocated. The MEP systems were also completely updated. To optimize energy performance, a geothermal heat pump system including dedicated outdoor air heat recovery systems was installed throughout the facility. The application of a geothermal system to a laboratory building was an innovative approach developed in collaboration with university staff. Another innovation was the augmentation of the geothermal heat exchanger with a more traditional closed circuit cooling tower.

  • Client: Baldwin-Wallace College
  • Project status: Complete
  • Completed: 2010
  • Project Start: 2008
  • Size: 84,000 SF